Beskrivelse
Mine juleboller kan spises hele året rundt. De minder meget om rosinboller. Det er en sød bolle. En kagebolle. Eller dessertbolle.
De kan serveres med smør og eventuelt en god skive ost.
Hvis du er vild med rosiner, kan opskriften godt bære flere rosiner. Du kan fx komme 25-50 g flere rosiner i.
Ingredienser
2,5 dl mælk
1,5 dl kogende vand
1 dl koldt vand
50 g gær (smuldret)
25 g smør
1 æg
100 g mandelmel
125 g rosiner
100 g sukat (eventuelt 50 g, hvis du ikke er vild med sukat)
5 g lakridssalt
5 g vaniljesukker
15 g sukker
2 g kardemomme
Hvedemel til dejen slipper skålen.
STEP 1
KOM ALLE INGREDIENSER I EN STOR SKÅL
Kom ingredienserne i en stor skål i nævnte rækkefølge. Sørg for, at gæren er opløst, inden du fortsætter. Ælt dejen sammen med en håndmixer. Dejen skal være lidt klistret.
STEP 2
SÆT DEJEN TIL HÆVNING
Læg et klæde over skålen og lad dejen hæve 1 time.
STEP 3
FORDEL DEJEN PÅ 2 BAGEPLADER
Dejen er en smule klistret, så jeg er begyndt at bruge en ske til at tage dejen op med. Normalt tager man dejen ud på køkkenbordet, det må du også gerne, hvis du hellere vil det. Ved at bruge en ske og tage dejen direkte fra skålen, slipper jeg for en masse rengøring bagefter. Jeg bruger heller ikke ekstra mel.
Der er dej nok til to plader med boller. Jeg tager en dejklump, der svarer til et lille æble.
Sæt de to plader med boller til efterhævning i 1 time. Husk at lægge et klæde over bollerne.
STEP 4
BAG BOLLERNE OG AFKØL PÅ BAGERIST
Når bollerne har efterhævnet, bager du dem i ca. 13-15 min ved 200 grader almindelig ovn og midt i ovnen. Afkøl dem og spis!
Bollerne kan nemt fryses ned. De smager ekstra godt ristet på begge sider.